Jesu li objave i oglasi ista stvar?

Susrećući se svakodnevno sa raznoraznim ljudima, bilo iz poslovnih ili iz privatnih razloga, nismo mogli ne primijetiti kako svatko od njih, naravno, ima različito mišljenje o digitalnom marketingu.
Objave i oglasi
Objave i oglasi
Međutim iznenadio nas je podatak o (ne)informiranosti u vezi istoga. Naime, unatoč tome što živimo u digitalnom dobu, podosta njih nije poznavalo ni osnovne pojmove, te smo se upravo iz tog razloga odlučili za ovaj blog. Sve sa ciljem kako bi tebi i drugima olakšali shvaćanje našega posla i usluga koje pružamo, danas smo odlučili pisati o razlikama između objava i oglasa.

Je li to ista stvar?

Kao primjer će nam poslužiti Facebook koji je u današnje vrijeme osim društvene mreže postala jedna od glavnih platforma za oglašavanje.

Osim što je broj korisnika na Facebooku iz dana u dan sve veći, te „nema“ osobe koja nema svoj profil na ovoj društvenoj mreži, valja znati kako Facebook ima vlastiti algoritam koji na temelju individualnih preferencija korisnika (lajkanih stranica, podjela drugih objava…) sortira sadržaj koji će se istoj prikazivati na naslovnoj stranici.

Na primjer: ljubitelj ste životinja i slobodno vrijeme provodite gledajući videozapise i slike pasa.
Facebook će vam na temelju tih podataka izbacivati više takvih objava, vezanih uz vaše preferencije.

Kako to može utjecati na tvoj posao?

Kao prvo znaj da samo 4/5% pratitelja vidi tvoju objavu.
Uzmimo za primjer da imaš svoj butik i baviš se prodajom odjeće. Nakon što si objavila artikl po sniženoj cijeni možeš ga i boostati (kako bi se povećala vidljivost iste), tvoja će se objava prikazivati osobama koje uz tvoju stranicu prate i druge trgovine s odjećom (koje su u tom krugu!).

Osobama koje prate i lajkaju životinje, prikazivat će se više životinja i sl…

Uglavnom, boostanje objava služi za kratkotrajne informacije, kada želimo obavijestiti o novom proizvodu, izraziti emociju ili pokazati novo jelo u meniju (#instant informacije!).

A što je s oglasima?

Oni se za razliku od objava koriste za kampanje, tj. za prodaju proizvoda ili usluga.

Oglas se stvara u Ads Manageru, Facebook alatu za izrađivanje oglasa u kojem je primarno odrediti cilj oglašavanja, a za razliku od objava i boosta, postoji opcija odabira mjesta na kojem će se oglas oglašavati, te kojoj će se publici prikazivati! Važno je znati da je ovo najskuplja opcija.

Facebook
Tajne instagrama

10 tajni Instagram-a

Koliko vremena provodiš na Instagramu?Spadaš li i ti među one koji svaki slobodni trenutak provode

Oglašavanje na internetu

Oglašavanje na Internetu

Moto današnjeg uspješnog poslovanja glasi: „Ništa bez internet oglašavanja!“, a slagao se ti s time